مجله خبری و سرگرمی نایس موزیک‌

علت جوش آوردن ماشین چیست؟ اقدامات و نکات ایمنی

سعی کنید در صورت گرم شدن بیش از موتور و بالا رفتن آمپر رانندگی نکنید. به کنار جاده بروید و صبر کنید تا رادیاتور سرد شود. اگر تخصصی در تعمیر خودرو ندارید، از امداد خودرو جاده کمک بگیرید. با این حال، درک علت جوش آوردن ماشین می‌تواند به شما آگاهی لازم را برای روبرو شدن با خطرات بدهد. در این بررسی در مورد علل جوش آوردن ماشین صحبت می‌کنیم.

نشانه‌های جوش آوردن ماشین

اکثر وسایل نقلیه چراغ هشدار دما (چراغ آمپر آب) دارند تا به شما اطلاع دهند که چه زمانی موتور خیلی داغ شده است. اگر چراغ اخطار شما خراب شود، با مشاهده بخار از زیر کاپوت متوجه خواهید شد که موتور جوش آورده است. اگر علائم زیر را مشاهده کردید، بهتر است به سراغ مخصص بروید:


صداهای کوبیدن یا ضربه زدن
کاهش قدرت و کشش ماشین
بلند شدن بوی سوختگی
بلند دود یا بخار از جلوی کاپوت
نشت کردن آب یا روغن زیر خودرو

دلایل اصلی جوش آوردن ماشین

درک علت جوش آوردن ماشین، نحوه شناسایی و نحوه مقابله با آنها یک ضرورت برای همه رانندگان است. توصیه می‌کنیم اطلاعات خودرویی خود را افزایش دهید تا در مواقع حساس بتوانید به سرعت مشکل را قبل از تبدیل شدن به یک مسئله جدی‌تر حل کنید. در ادامه به دلایل اصلی جوش آوردن ماشین اشاره می‌کنیم:

کمبود مایع خنک کننده یا ضد یخ

کمبود مایع خنک کننده یا ضد یخ یکی از دلایل اصلی “جوش آمدن” یا گرم شدن بیش از حد خودرو است. مایع خنک کننده که به عنوان ضد یخ نیز شناخته می شود، در موتور و رادیاتور گردش می کند و گرما را جذب کرده و دمای موتور را تنظیم می کند. هنگامی که سطح مایع خنک کننده به دلیل نشتی، تبخیر یا بی توجهی بسیار پایین است، سیال کافی برای دفع موثر گرما وجود ندارد. این باعث می شود موتور گرمای بیش از حد خود را حفظ کند و منجر به گرم شدن بیش از حد و به طور بالقوه جوشیدن شود، جایی که بخار و مایع خنک کننده از رادیاتور یا مخزن خارج می شوند. کارکرد طولانی مدت بدون خنک کننده کافی می تواند به اجزای حیاتی مانند سر سیلندر، واشر یا رادیاتور آسیب برساند و تعمیر و نگهداری به موقع را ضروری می‌کند.

خرابی ترموستات

خرابی ترموستات می‌تواند علت جوش آوردن ماشین باشد. دقیقاً مانند ترموستات خانه، ماشین شما نیز یک ترموستات برای کنترل دما دارد. هنگامی که این ترموستات از کار بیفتد، می‌تواند با بهم ریختن جریان مایع خنک کننده به موتور آسیب برساند. با گذشت زمان، اگر به طور مرتب مایع خنک کننده را تعویض نکنید، مواد اضافی می‌توانند ترموستات را بپوشانند. این موضوع می‌تواند مانع از تشخیص درست دمای مایع خنک کننده شود. گاهی اوقات، ترموستات ممکن است به صورت مکانیکی از کار بیفتد و بسته بماند. در هر صورت، مایع خنک کننده در موتور گیر می‌کند و باعث می‌شود موتور به سرعت جوش بیاورد.

عملکرد نامناسب فن رادیاتور

رادیاتور و فن‌های آن وظیفه کاهش دمای مایع خنک کننده و در نتیجه خنک کردن خودرو را دارند. اگر مشکلی در فن‌ها وجود داشته باشد، این موضوع می‌تواند بر توانایی رادیاتور در حذف گرما تأثیر بگذارد و منجر به افزایش غیرعادی دمای موتور شود. اگر چیزی مانع رادیاتور شده باشد، ممکن است این اتفاق بیفتد. مشکلات رایج که می‌توانند رادیاتور را مسدود کنند، شامل کیسه‌های پلاستیکی، برگ‌ها و سایر موارد هستند؛ اما اغلب خرابی شدن فن به دلیل استفاده زیاد رخ می‌دهد. همچنین اگر رادیاتور از نظر فیزیکی آسیب ببیند و مسیرهای عبور از پره‌ها به طور جزئی یا کامل آب بندی شود، این موضوع نیز می‌تواند منجر به گرم شدن بیش از حد و جوش آوردن خودرو شود.

مسدود شدن مسیرهای خنک کننده

مسدود شدن مسیرهای خنک کننده علت جوش آوردن ماشین است. هنگامی که زباله در سیستم خنک کننده خودرو به مرور زمان جمع ‌شود، به خصوص اگر از خودرو به درستی مراقبت نشود، می‌تواند باعث انسداد شود. این انسداد باعث می‌شود که مایع خنک کننده موتور به درستی جریان نداشته باشد و باعث گرم شدن بیش از حد موتور و جوش آوردن ماشین شود. اگر موتور شما بیش از حد گرم می‌شود، اما مایع خنک کننده پر است، ممکن است مشکلی در رادیاتور یا سیستم خنک کننده باشد. این موضوع می‌تواند ناشی از هر چیزی از نقص مکانیکی فن رادیاتور گرفته تا مخزن انبساط آسیب دیده باشد. در این مورد باید از تعمیرکار مجرب سوال کنید تا مشکل دقیقا بررسی شود.

خرابی واتر پمپ

واتر پمپ نقش مهمی در گردش مایع خنک کننده در سراسر موتور دارد. با گذشت زمان، قسمت‌های مختلف واتر پمپ مانند یاتاقان‌ها و پروانه ممکن است فرسوده شوند و منجر به شکست در فشار دادن مایع خنک کننده از طریق سیستم شود. هنگامی که واتر پمپ از کار میفتد، جریان مایع خنک کننده به رادیاتور مختل شده و در نتیجه گرمای بیش از حد ایجاد می‌شود. یافتن زباله‌های فلزی در مایع خنک کننده، شنیدن صدای ساییدن از جلوی موتور و مشاهده نشت مایع خنک کننده از نیز نشان دهنده خرابی پمپ آب هستند. به طور کلی، خرابی واتر پمپ را باید یکی از مهمترین علت جوش آوردن ماشین دانست که بسیاری از افراد به آن توجهی ندارند.

ناتنظیم بودن یا پارگی تسمه دینام

چندین مشکل در موتور وجود دارند که ممکن است باعث داغ شدن بیش از حد وسیله نقلیه شما شوند. این مشکلات شامل پاره شدن تسمه‌ها و شیلنگ‌هایی است که جریان هوا و مایع خنک کننده را به موتور مدیریت می‌کنند. هنگامی که یک تسمه به ویژه تسمه متصل به واتر پمپ (تسمه دینام) شل یا پاره باشد، نمی‌تواند به حفظ حجم مناسب جریان خنک کننده کمک کند و به طور بالقوه باعث گرم شدن بیش از حد موتور می‌شود. پاره شدن تسمه دینام اغلب با علائمی مانند روشن شدن چراغ چک، صدای کوبش از ناحیه موتور حین رانندگی، خرابی سیستم تهویه مطبوع و صدای جیغ یا جیر جیر از موتور همراه است.

خرابی واشر سرسیلندر

خرابی واشر سرسیلندر علت جوش آوردن ماشین است. روغن موتور اجزای داخلی موتور را روغن کاری کرده و اصطکاک و در نتیجه گرما را به حداقل می‌رساند. پس از بررسی سطح مایع خنک کننده، باید روغن موتور خود را نیز بررسی کرده و علائم نشتی را بررسی کنید. اگر روغن شما به خصوص تیره یا کثیف به نظر می‌رسد یا متوجه صدای تق تق از موتور خود شده‌اید، این موضوع می‌تواند نشان دهنده نیاز روغن شما به تعویض باشد. از طرفی، واشر سرسیلندر به دلیل استفاده زیادی یا کم بودن مایع خنک کننده دچار سایش و خرابی می‌شود. موضوع مهم این است که خرابی واشر سرسیلندر به موتور صدمه می زند و هزینه‌های زیادی را به گردن شما میندازد.

چگونه مشکل را برطرف کنیم؟

بعد از اینکه علت جوش آوردن ماشین را متوجه شدید، مشکل را به سرعت حل کنید. برای رفع مشکل موارد زیر را انجام دهید:

بررسی منظم مایع خنک کننده

خنک کننده محلول خاصی است که در دمای پایین‌تری نسبت به آب یخ می‌زند. خنک کننده گرما را از موتور در شرایط گرم و سرد جذب می‌کند. برای بررسی مایع خنک کننده پس از 30 دقیقه انتظار برای خنک شدن موتور از کتابچه راهنمای خودرو خود برای پیدا کردن محل درپوش فیلتر مایع خنک کننده خود استفاده کنید. باید نشانگرهای حداقل و حداکثر در کنار مخزن وجود داشته باشند تا بتوانید بررسی کنید که مایع خنک کننده در حال اتمام است یا خیر و در صورت لزوم آن را شارژ کنید. همچنین باید شیلنگ‌های اطراف را از نظر نشتی بررسی کنید.

تعویض به موقع ترموستات

ترموستات جریان مایع خنک کننده بین موتور و رادیاتور را تنظیم می‌کند و اطمینان می‌دهد که موتور در دمای مطلوب کار می‌کند. یک ترموستات خراب می‌تواند گیر کند یا جریان مایع خنک کننده را محدود کند یا اجازه دهد مایع بیش از حد جریان یابد که منجر به گرم شدن بیش از ح موتور می‌شود. تعویض منظم ترموستات به خصوص اگر قدیمی یا معیوب باشد، اطمینان می‌دهد که موتور به دمای صحیح رسیده است و از جوش نمی‌آورد.

اطمینان از عملکرد صحیح فن رادیاتور

فن رادیاتور موتور را با دمیدن هوا روی پره های رادیاتور خنک می‌کند تا گرما را دفع کند. اگر فن از کار بیفتد، موتور نمی‌تواند به طور موثر خنک شود و در نتیجه جوش می‌آورد. موتور فن، پره‌ها و اتصالات الکتریکی را به طور منظم بررسی کنید. قطعات یا فیوزهای آسیب دیده را تعویض کنید و رله فن را از نظر عملکرد آزمایش کنید. سوراخ بودن رادیاتور یا مشکل درب رادیاتور را بررسی که از علل کاهش مایع داخل رادیاتور هستند.

تمیز کردن و رفع انسداد مسیرهای خنک کننده

با گذشت زمان، زباله، زنگ زدگی یا رسوب می‌تواند در رادیاتور، شیلنگ‌ها و بلوک موتور جمع شود و جریان مایع خنک کننده را محدود کند. این تجمع می‌تواند به شدت کارایی سیستم خنک کننده را مختل کند و باعث گرم شدن بیش از حد و جوش آوردن خودرو شود. شستشوی دوره‌ای سیستم خنک ‌کننده با پاک‌ کننده‌های تخصصی، موانع را از بین می‌برد و گردش روان خنک ‌کننده را تضمین می‌کند. همچنین استفاده از مخلوط خنک کننده توصیه شده توسط برند سازنده ماشین برای جلوگیری از تجمع در آینده و محافظت از سیستم حیاتی است.

نکات ایمنی هنگام جوش آوردن ماشین

علت جوش آوردن ماشین را متوجه شدید، حالا نوبت بررسی نکات مهم ایمنی هنگام داغ کردن موتور است. در ادامه به این نکات اشاره می‌کنیم:


به کنار جاده بروید: به محض اینکه دیدید چراغ هشدار یا بخار از ماشین خارج می‌شود، باید یک نقطه امن در جاده پیدا کنید. سپس موتور را خاموش کنید و همه سرنشینان را از ماشین پیاده کنید.
درب کاپوت را باز کنید: اجازه دهید خودرو خنک شود. تا زمانی که بخار از کاپوت و جلو پنجره خارج نشده سعی در باز کردن درب خودرو نکنید. هنگامی که بخار متوقف شد، کاپوت را از داخل ماشین باز کنید. اما توجه داشته باشید که ممکن است مایع خنک کننده در حال جوش در اثر پاره شدن شیلنگ‌ها و لوله‌ها به بیرون پاشیده شود.
علت را شناسایی کنید: قبل از انجام هر کاری حداقل 30 دقیقه به موتور خود فرصت دهید تا خنک شود، زیرا قطعات زیر کاپوت خودرو همچنان برای لمس با دست بسیار داغ خواهند بود. علت جوش آوردن ماشین را بررسی کنید و اگر کاری از دستتان بر می‌آید، انجام دهید.

چه زمانی با مکانیک تماس بگیریم؟

اگر مشکل را نمی‌توانید خودتان رفع کنید، با امداد خودروی جاده‌ای به شماره شماره 1693 تماس بگیرید. زمانی که تسمه دینام پاره شده است یا مشکل در ترموستات یا واتر پمپ است، به کمک مکانیک نیاز دارید. اگر سطح آب مایع خنک کننده کم است یا رادیاتور آب کمی دارد، فقط باید داخل آنها را پر از آب کنید. سپس ماشین را روشن کنید و به راه خود ادامه دهید. اگر طول مسیر باز هم خودرو آب کم کرد، مشکل اساسی است. به راه خود ادامه دهید و بارها رادیاتور را پر از آب کنید تا به مکانیکی برسید.

کلام آخر

علت جوش آوردن ماشین را توضیح دادیم، اکنون می‌توانید مشکل را بررسی کنید. فقط یادتان باشد که قبل از حرکت به ویژه برای مسافرت رفتن به مشکلات خودرو رسیدگی کنید. دفترچه سرویس دوره‌ای خودروی خود را نگاه کنید تا در زمان تعیین شده ماشین را سرویس کنید. با جوش آوردن ماشین نگران نشوید! فقط باید خودرو را کنار بزنید و در بیرون از ماشین منتظر خنک شدن آن بمانید.

مطالب مشابه را ببینید!