سه ترفند ساده برای بازپسگیری زمان قبل از آنکه «از دست برود»
راهنماتو-زمان تنها منبعی است که هرگز نمیتوانید آن را بازگردانید. در دنیای امروز، جامعه مدام از ما میخواهد کارهای بیشتری انجام دهیم، به همه بله بگوییم و همیشه در دسترس باشیم. نتیجه؟ کارهای زیاد، اما زمانی بسیار اندک برای انجام آنها، که اغلب به اضطراب و سرخوردگی میانجامد.
به گزارش راهنماتو، اما هنوز امید وجود دارد. پژوهشهای روانشناسی و مدیریت، حقایق جالبی را کشف کردهاند که میتوانند به شما کمک کنند زمانتان را بازپس بگیرید. این مطلب از راهنماتو درباره سه ترفند ساده است که میتوانید بلافاصله از آنها استفاده کنید.
ترفند اول: اصل پارتو (قانون ۸۰/۲۰)
اصل پارتو میگوید که همه کارها به یک اندازه مؤثر نیستند. بعضی کارها، تأثیر بیشتری در ایجاد شادی و موفقیت شما در زندگی دارند. بعضی فعالیتها درآمد بیشتر و شادی بیشتری برایتان به ارمغان میآورند. قانون ۸۰/۲۰ یا اصل پارتو میگوید ۸۰ درصد نتایج از ۲۰ درصد تلاشها به دست میآید. این قانون یک قاعده تقریبی است، اما میزان درستی آن شگفتانگیز است.
مثلاً بیشتر فروش یک فروشگاه از چند محصول خاص است؛ بیشتر بازدیدهای یک کانال یوتیوب یا وبلاگ از چند پست محدود میآید و بیشتر خرابیهای کامپیوتر به چند اشکال کد مربوط میشود. این اصل همچنین به شما میگوید که ممکن است بخش بزرگی از زمانتان را بیهوده هدر دهید.
برای آنکه به بهترین نتیجه برسید اول باید فکر کنید که میخواهید از زمانتان چه نتیجهای بگیرید. در مورد کارتان آیا هدفتان کسب درآمد بیشتر، مشتریان بیشتر یا رضایت بیشتر مشتری است؟ در مورد اوقات فراغت، آیا هدفتان آن است که در این اوقات مهارت تازهای یاد بگیرید؟ با آدمهای بیشتری آشنا شوید؟ شادی بیشتری به خانوادهتان اضافه کنید یا اینکه لذت بیشتری ببرید؟
قطعاً اگر همه فعالیتهای روزمرهتان را فهرست کنید متوجه خواهید شد که همهشان به یک اندازه نمیتوانند شما را به اهدافتان نزدیک کنند، بعضی از این فعالیتها – که فقط 20درصد از فعالیتهای شما را شامل میشوند – در رساندن شما به اهدافتان نقش بسیار مهمتری دارند. برخی پروژهها فروش بیشتری ایجاد میکنند و برخی فعالیتهای شخصی پربارتر هستند. اصل پارتو میگوید این تفاوت بیشتر از چیزی است که تصور میکنید.
با تمرکز روی مؤثرترین کارها یا فعالیتها، میتوانید زمانتان را بازپس بگیرید. اگر میتوانید، پروژهها و حتی مشتریانی که کمترین بازده را دارند، کنار بگذارید و روی موارد پربازده تمرکز کنید. در زمان فراغت، فعالیتهایی که کمترین لذت را دارند حذف کنید.
این روش به شما کمک میکند بخش کوچکی از نتایج را قربانی کنید، اما در عوض مقدار زیادی زمان به دست آورید.
یادتان باشد: گاهی برندگان نیز تسلیم میشوند.
ترفند دوم: دست از چندکارگی بردارید
آیا هنگام حضور در یک جلسه آنلاین ایمیلهای خود را چک میکنید؟ یا در حال گوش دادن به پادکست، فایلهای کاریتان را بروزرسانی میکنید؟ بسیاری از افراد فکر میکنند چندکارگی باعث افزایش بهرهوری میشود، اما واقعیت خلاف این است.
تحقیقات نشان داده است که ذهن ما نمیتواند بیش از یک کار فکری را در آنِ واحد انجام دهد. آنچه در واقع رخ میدهد، جابهجایی بین وظایف است که به آن «سوییچ کردن بین وظایف» گفته میشود.
وقتی چند کار را همزمان انجام میدهید، تمرکز کامل روی هیچکدام ندارید. زمان خود را برای بازگشت به هر کار هدر میدهید، اشتباهات بیشتری میکنید و فشار ذهنی بیشتری را تحمل میکنید.
ترفند ساده است: چندکارگی را کنار بگذارید. در عوض، کارهایتان را اولویتبندی کنید و به هرکدام توجه کامل داشته باشید.
روشهای مدیریت زمان مانند تقسیم روز کاری به بلوکهای زمانی میتوانند کمککننده باشند. مثلاً صبحها به تحلیل دادهها بپردازید، و بعدازظهر را به نوشتن اختصاص دهید.
ترفند سوم: به هزینههای فرصت فکر کنید
زندگی مدرن ما را تحت فشار قرار میدهد تا کارهای بیشتری بپذیریم. گفتن «نه» دشوار است و ممکن است بیادبانه به نظر برسد. اما زمان شما محدود است و نمیتوانید همه کارها را انجام دهید.
هر بله گفتن، به معنای نه گفتن به فرصتهای دیگر است. هر بار که کار جدیدی را میپذیرید، زمانتان را از پروژهها و فعالیتهای قبلی میگیرید. بدترین حالت این است که برای انجام تمام وظایف، زمان شخصیتان را فدا کنید.
یکی از راههای اجتناب از این دام، به تعویق انداختن تصمیمگیری است: هیچ ایرادی ندارد که وقتی کسی به شما پیشنهادی میدهد بگویید: «بگذارید بررسی کنم و به شما پاسخ بدهم.» با جمعآوری درخواستها و انتخاب آگاهانه، میتوانید از صرف زمان برای وظایف غیرضروری جلوگیری کنید.