دوست ندارم برای هر اثری «صدا» خرج کنم/ با دیدن «فیلم تختی» متوجه ضعف آن شدم/ مسئله اصلی لزوم تولید اثر توسط افرادی است که اطلاعات و علم کافی داشته باشند – اخبار سینمای ایران و جهان
به گزارش سینماپرس: «هادی عامل» با اشاره به این موضوع که مسئله اصلی در تولید آثار مستند یا داستانی با موضوع ورزش لزوم تولید اثر توسط افرادی است که نسبت به آن ورزش اطلاعات و علم کافی داشته باشند، گفت: در فیلم تختی هم همین اتفاق افتاد و تولیدکنندگان اثر بجای پرداختن به شخص آقا تختی، به حواشی پرداخته بودند. منی که چهل سال از عمرم را در این کشتی گذاشته ام و زندگی آقا تختی را مطالعه کرده ام با دیدن این فیلم متوجه ضعف آن شدم.
«هادی عامل» صدای ماندگار و مجری تلویزیونی در گفت و گو با خبرنگار سینماپرس، در خصوص ضعف تولیدات سینمایی ژانر ورزش و مهجور واقع شدن رشته کشتی در اندک تولیدات سینمایی این ژانر بیان کرد: در سال های اخیر کم تر سینماگری برای ساخت فیلم یا مستند در این زمینه اقدام کرده است. حالا اینکه دلیل اصلی آن چیست شاید به گرانی این هنر باز می گردد. سینما به عنوان هنر هفتم می تواند بستر مناسبی برای شناساندن ورزش به جامعه باشد. و جوانان را به خود جذب کند. با توجه به وضعیت کنونی کشور خب طبیعی است که هر شخصی این ریسک را نپذیرد که هزینه بالای ساخت فیلم را برای چنین ژانری متقبل شود.
این گزارشگر سرشناس ورزشی کشور در ادامه تصریح کرد: مسئله اصلی در تولید آثار سینمای مستند یا داستانی با موضوع ورزش، لزوم تولید اثر توسط افرادی است که نسبت به آن ورزش اطلاعات و علم کافی داشته باشند. گاهی آثاری در این زمینه تولید می شود که به دلیل نامانوس بودن کارگردان با فضای آن رشته ورزشی، و نداشتن اطلاعات کافی، فیلم را به پروژه ای ناموفق تبدیل کرده است. کارگردان به جای پرداختن به اصل ورزش و شخصیت ورزشی به حواشی آن می پردازد و طبعا مخاطب باهوش ایرانی هم به این ضعف پی می برد و از آن فیلم استقبال نمی کند. چون فقط کافی است چند نفر به سینما بروند و این فیلم را ببینند و از ضعف های آن فیلم به اطرافیان خود بگویند. درچنین شرایطی آن فیلم مخاطبان بالقوه خود را از دست می دهد و به شکست محکوم می شود.
وی افزود: در فیلم تختی هم همین اتفاق افتاد و تولیدکنندگان اثر بجای پرداختن به شخص آقا تختی، به حواشی پرداخته بودند. منی که چهل سال از عمرم را در این کشتی گذاشته ام و زندگی آقا تختی را مطالعه کرده ام با دیدن این فیلم متوجه ضعف آن شدم.
«هادی عامل» همچنین در خصوص توجهات ناعادلانه ای که ورزش فوتبال در مقایسه با کشتی به خود جلب کرده است و اندک سهم آثار ورزشی در تولیدات سینمایی را به خود اختصاص داده است اظهار کرد: این واقعیتی است که ورزش فوتبال توانسته است در مقایسه با همه رشته های ورزشی و حتی رشته های ورزشی محبوبی چون والیبال و کشتی هم از جایگاه ویژه ای برخوردار شود. ورزش پول سازی که توانسته علاقه مندی بسیاری از جوانان را نسبت به خود جذب کند. بطوری که مسابقات جام جهانی این مسابقه از مسابقات المپیک نیز با اهمیت تر قلمداد می شود. نتیجتا تمرکز بیشتری را از نظر تخصیص منابع به خود جلب می کند. اگرچه که رشته کشتی هم در بازه زمانی برگزاری سطوح مختلف مسابقات خود، مخاطبان و علاقه مندان بسیاری را جذب خودش می کند. اما حقیقت این است که رشته فوتبال دارای تمایزی خاص است که به موجب آن، کارهای رسانه ای و تولیدات فرهنگی_هنری بصورت ویژه ای نسبت به سایر رشته ها به همراه دارد.
وی افزود: اما رشته کشتی به دلیل عقبه تاریخی و قهرمانان و پهلوانانی که در عرصه های مختلف ملی و بین المللی افتخار آفرینی کرده اند؛ ظرفیت بالایی برای تولید آثار فیلم و مستند دارد. اتفاقی که تاثیر بسیار زیادی در جهت رشد این ورزش خواهد داشت. بزرگانی که پرداختن به زندگی آنها بسیار جذاب و آموزنده خواهد بود. سعید اسماعیلی نمونه بسیار خوبی برای ساخت یک پرتره جذاب است. جوان بیست و یک ساله دزفولی که تا چند سال پیش همراه پدرش در دزفول کارگری میکرد اما توانست وارد تیم ملی شود. بعد هم بحث دوپینگ او مطرخ شد که در بیست سالگی او را تا مرز حذف شدن پیش برد که البته با زحمات فراوان آقای دبیر این اتفاق نیفتاد. نهایتا این جوان بیست و یک ساله که تاچندی پیش در دزفول کارگر بود توانست در المپیک پاریس مدال طلا بگیرد و الحمدالله با جایزه مدالش هم زندگی اش را به لحاظ مالی دگرگون کند. خب زندگی این جوان می تواند بسیار جذاب باشد و روی جوانان تاثیر بگذارد.
گزارشگر خاطره ساز و سرشناس ورزش کشور در پایان این گفت و گو و در پاسخ به این پرسش که چرا از گزارشگران این رشته برای گویندگی نریشن های برنامه ها و مستندهای کشتی استفاده نمیشود؟ بیان داشت: اولین مسئله، مدیران بالا دستی ما هستند. من یا همکاران من اجازه نداریم برای هر اثری صدایمان را خرج کنیم. سازمان، اجازه نمی دهد صدایی که سال ها برایش سرمایه گزاری کرده است در هر اثری پخش شود. مسئله دوم هم خود ما هستیم. بطور مثال خود من دوست ندارم برای هر اثری صدا خرج کنم. با آن محتوا ارتباط برقرار نمی کنم. و آخرین مورد هم این است که خود تولید کنندگان آثار هم سراغ من و یا همکاران من نمی آیند و از ما استفاده نمی کنند.