تیک تاک TikTok در چه کشورهایی ممنوع است؟
دیوان عالی ایالات متحده روز جمعه قانونی را تأیید کرد که بر اساس آن اپلیکیشن تیکتاک به دلیل نگرانیهای امنیت ملی در صورتی که مالکیت آن توسط شرکت چینی بایتدنس به فروش نرود، ممنوع خواهد شد. این قانون در آوریل سال گذشته با حمایت هر دو طرف سیاسی آمریکا تصویب شد، اما در ۱۰ ماه گذشته درگیر مسائل حقوقی بوده است.
به گزارش ایمنا، به نظر میرسد که این ممنوعیت اکنون قرار است در روز یکشنبه، آخرین روز کامل ریاستجمهوری جو بایدن، به اجرا درآید. ایالات متحده اولین کشوری خواهد بود که بهطور کامل این پلتفرم را ممنوع میکند، اما چندین کشور دیگر نیز در سال ۲۰۲۳ اقداماتی سریع برای ممنوعیت آن در دستگاههای دولتی انجام دادهاند، زیرا نگرانند که اطلاعات حساس هنگام دانلود این اپلیکیشن فاش شود.
تیکتاک ادعاهای مربوط به جمعآوری بیشتر دادههای کاربران نسبت به سایر شبکههای اجتماعی را رد کرده است و این ممنوعیتها را اطلاعات نادرست بیاساس نامیده و گفته است که این تصمیمات بدون بررسی یا شواهد اتخاذ شدهاند. تیکتاک متعلق به شرکت فناوری چینی بایتدنس است، اما اصرار دارد که بهطور مستقل اداره میشود و دادهها را با دولت چین به اشتراک نمیگذارد.
با این حال، بسیاری از کشورها نسبت به این پلتفرم و ارتباطات آن با چین محتاط هستند. شرکتهای فناوری غربی مانند ایر بیانبی، یاهو و لینکدین نیز بهدلیل قوانین سختگیرانه حریم خصوصی چین، از این کشور خارج شده یا فعالیتهای خود را کاهش دادهاند.
کشورها و مناطقی که ممنوعیتهای جزئی یا کلی برای تیکتاک اعلام کردهاند، شامل موارد زیر است.
آلبانی
در حالی که ایالات متحده اولین کشوری خواهد بود که این پلتفرم را ممنوع میکند، آلبانی یک ممنوعیت یکساله تیکتاک را در پایان سال ۲۰۲۴ صادر کرد. این ممنوعیت بر اساس نگرانیهای امنیتی یا ارتباط این شرکت با مقامات چینی نیست، بلکه بیشتر بر اساس مسائل داخلی است زیرا مسئولان این پلتفرم را عامل افزایش حوادث خشونتآمیز و قلدری در بین جوانان میدانند.
استرالیا
استرالیا در چهارم آوریل ۲۰۲۳، تیکتاک را از همه دستگاههای متعلق به دولت به دلیل نگرانیهای امنیتی ممنوع کرد. در اطلاعیهای که از سوی دادستانی کل این کشور صادر شد، آمده است که تیکتاک به دلیل «مجموعه گسترده دادههای کاربران و قرار گرفتن در معرض دستورالعملهای فراقانونی یک دولت خارجی که با قوانین استرالیا در تضاد است» خطرات امنیتی و حریم خصوصی را به همراه دارد.
فرانسه
دولت فرانسه در ۲۴ مارس ۲۰۲۳ نصب و استفاده از برنامههای تفریحی مانند تیکتاک، نتفلیکس و اینستاگرام را روی تلفنهای کاری ۲.۵ میلیون کارمند دولتی ممنوع کرد. این ممنوعیت که از طریق یک دستورالعمل الزامآور ابلاغ شد، بلافاصله اعمال شد.
دولت فرانسه در بیانیهای گفت: «برنامههای تفریحی سطوح کافی از امنیت سایبری و حفاظت از دادهها را برای استقرار در تجهیزات اداری ارائه نمیدهند. بنابراین، چنین برنامههایی ممکن است خطری برای حفاظت از دادههای این ادارات و مقامات دولتی آنها باشد.»
نروژ
در ۲۳ مارس ۲۰۲۳، پس از اینکه وزارت دادگستری این کشور هشدار داد که این برنامه نباید روی تلفنهای صادر شده برای کارمندان دولت نصب شود، پارلمان نروژ از استفاده تیکتاک را ممنوع کرد. بنا بر اعلام این وزارتخانه، به کارمندان دولتی گفته شد که در صورت لزوم میتوانند از تیکتاک بهدلایل حرفهای استفاده کنند، اما فقط در دستگاههایی که به شبکه دولتی متصل نیستند. اسلو پایتخت نروژ و دومین شهر بزرگ آن، برگن، همچنین از کارکنان شهرداری خواستند تا تیکتاک را از تلفنهای کاری خود حذف کنند.
بلژیک
بلژیک در ۱۰ مارس ۲۰۲۳ اعلام کرد که تیکتاک را از دستگاههای متعلق به دولت فدرال بلژیک به مدت حداقل ۶ ماه بهدلیل نگرانی در مورد امنیت سایبری، حریم خصوصی و اطلاعات نادرست، ممنوع میکند.
نخست وزیر این کشور گفت که این ممنوعیت بر اساس هشدارهای سرویس امنیتی دولتی و مرکز امنیت سایبری آن است که اعلام کرده این برنامه میتواند دادههای کاربران را جمعآوری کند و الگوریتمها را برای دستکاری فید خبری و محتوای خود تغییر دهد.