برای جلوگیری از دیابت بارداری چه کار کنیم ؟/ دیابت بارداری از کی شروع می شود ؟
یکی از رایجترین مشکلات بارداری، دیابت بارداری است که بعضی از زنان باردار را درگیر میکند و از آنجا که این مشکل در میان زنان چاق بیشتر رخ میدهد، میزان ابتلا به دیابت بارداری، همزمان با افزایش چاقی زنان، بیشتر میشود. در این مجال مطلبی به نقل از الهام حسامی، کارشناس مسئول سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز درباره راهکارهای جلوگیری از دیابت بارداری میخوانیم.
اگرچه عواقب دیابت بارداری کنترل نشده بسیار جدی است، اما این شرایط به سادگی و تا زمانی که زود تشخیص داده شود، به خوبی قابل کنترل و درمان است و برای مادر و جنین آسیبی به همراه ندارد.
دیابت بارداری از کی شروع میشود ؟
GDM یا دیابت بارداری اغلب بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری شروع میشود، زمانی که بدن نمیتواند به اندازه کافی انسولین تولید کند) هورمونی که در تبدیل قند به انرژی موثر است(تا با گلوکزی که در جریان خون برای رشد جنین افزایش یافته، مقابله کند، اما با شناسایی به موقع و درمان دقیق، این مشکل به طور کامل میتواند تحت کنترل باشد و مادر میتواند یک بارداری سالم و بیخطر داشته باشد.
عوامل ایجاد دیابت بارداری
برای فهمیدن این موضوع که چه چیزی در ایجاد دیابت بارداری دخیل است، ابتدا باید بدانیم طی بارداری چه اتفاقهایی در بدن مادر رخ میدهد. در برخی زنان، هورمونهای جفت و شرایط حاملگی با متابولیسم (سوخت و سازقند) تداخل دارد و در بعضی از افراد به ویژه افراد چاق، افراد دارای سابقه خانوادگی دیابت و کسانی که مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند، ممکن است منجر به دیابت حاملگی شود.
علایم دیابت بارداری
اغلب زنانی که دچار دیابت بارداری میشوند هیچ علامتی ندارند، به همین دلیل با نظر پزشک در زمانهایی خاص از بارداری، انجام آزمایش قند خون و تست تحمل کلوگز توصیه می شود.
دیابت بارداری پس از زایمان
تحقیقات نشان داده است که تعدادی از زنان مبتلا به دیابت بارداری، شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ را دارند. به همین دلیل اهمیت دارد افراد مبتلا به دیابت بارداری پس از زایمان هم مراقب سلامتی خود باشند.
بر همین اساس توصیه میشود به نکات زیر توجه داشته باشیم:
– مراقبتهای پس از زایمان را جدی بگیرید. ۶ هفته پس از زایمان و همچنین به طور سالیانه ویزیت شوید تا میزان گلوکز و گلوکز گلیکوزیله (HbA۱c ) بررسی شود.
– داشتن یک رژیم غذایی صحیح در تنظیم میزان قند خون موثر است. کالری دریافتی خود را تنظیم کنید. غذاهای فراوری نشده مانند سبزیها، گوشت بدون چربی، لبنیات و غلات سبوس دار را در رژیم غذایی بگنجانید.
– تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را پس از دیابت بارداری را برای مادر و کودکش کاهش میدهد.
– تناسب اندام خود را حفظ کنید و با نظر پزشک، تمرینهای ورزشی را تا حد امکان انجام دهید. فعالیت فیزیکی در کنار شیر دادن به کاهش وزن پس از زایمان کمک میکند.