آیا کبد چرب باعث سرطان میشود؟
بیشتر افرادی که از این بیماری رنج میبرند در واقع با عواقب سبک زندگی بیتحرک و عادات بد غذایی خود روبرو شدهاند. سوالات زیادی در مورد این نوع بیماری، روش درمان و عوارض آن وجود دارد که در میان این پرسشها یکی از آنها نسبت به سایرین برجستهتر است:
رابطه میان کبد چرب و سرطان چیست و آیا کبد چرب باعث سرطان میشود؟
میتوان گفت رابطه پیچیدهای میان کبد چرب و سرطان وجود دارد که البته همیشه این بیماری باعث سرطان نمیشود اما احتمال بروز سرطان وجود دارد. برای درک بهتر از این رابطه باید به اطلاعات بیشتری دست پیدا کنید. این راهنما میتواند در کسب اطلاعات بیشتر به شما کمک کند.
آشنایی با بیماری کبد چرب
بیماری کبد چرب زمانی رخ میدهد که چربی اضافی در سلولهای کبد انباشته شود. این بیماری به دو نوع متفاوت تقسیم خواهد شد که عبارت هستند از:
بیماری کبد چرب الکلی
بیماری کبد چرب غیر الکلی
در نظر داشته باشید بیماری کبد چرب غیرالکلی شایعترین شکل این بیماری است که حدود 25 درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری اغلب با چاقی، مقاومت در برابر انسولین و سندرم متابولیک همراه خواهد بود.
علائم و نحوه تشخیص کبد چرب
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب هیچ علائمی ندارند که همین مسئله باعث تشخیص نادرست بیماری آنها میشود. با این حال رایجترین علائم این بیماری که به طور واضح قابل تشخیص هستند را در زیر نام میبریم:
خستگی شدید
ناراحتیهای مربوط به شکم
کاهش وزن غیرقابل توضیح
تشخیص نهایی این بیماری بعد از مشاهده علائم ظاهری، از طریق آزمایش خون، روشهای تصویربرداری مثل سونوگرافی امکانپذیر خواهد بود. همچنین متخصصان از روش دیگری به نام بیوپسی کبد نیز برای تشخیص این بیماری استفاده میکنند.
رابطه کبد چرب و سرطان
شاید برای شما نیز سوال شده باشد که آیا بیماری کبد چرب میتواند منجر به سرطان شود؟ میتوان گفت ارتباط نگرانکنندهای میان بیماری کبد چرب و افزایش خطر ابتلا به برخی از سرطانها، به ویژه سرطان کبد وجود دارد.
پیشرفت بیماری کبد چرب، باعث ایجاد شرایط نامساعدی در کبد میشود و ممکن است فیبروز و در نهایت سیروز رخ دهد. در چنین شرایطی محیطی مساعد برای توسعه سرطان ایجاد میشود. بیماری کبد چرب غیرالکلی بیش از 90 درصد در افراد چاق رخ میدهد.
این بیماری میتواند به وضعیتی شدیدتر پیشرفت کند که شامل التهاب و آسیب کبدی است. متاسفانه کبد چرب غیر الکلی و شدید میتواند باعث سیروز و نارسایی کبد شود. همچنین شایعترین نوع سرطان کبد نیز از همین بیماری سرچشمه میگیرد.
چرا کبد چرب ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد؟
تجمع چربی در کبد میتواند بر توانایی و عملکرد آن تاثیر منفی بگذارد. از این رو ممکن است کبد نتواند در برابر مواد سمی که طریق ورید پورتال و روده به آن میرسد، از خود محافظت کند. این مواد سمی میتوانند باعث التهاب در کبد شوند و در نهایت زخم ایجاد خواهند کرد.
زخم کبد که به عنوان سیروز شناخته میشود، مهمترین و خطرناکترین عامل سرطان است. به طور کلی التهاب مزمن کبد میتواند دلیل اصلی سیروز و افزایش خطر سرطان کبد باشد.
رابطه کبد چرب و سرطانهای دیگر
با افزایش و پیشرفت بیماری کبد چرب غیرالکلی سرطان کبد نیز توسعه مییابد. خطر ابتلا به سرطان در افرادی که در 45 سالگی یا سن کمتر به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا شدهاند، 1.52 برابر بیشتر از سایر افراد است. برخی از سرطانهایی که از طریق کبد چرب رخ میدهند را در زیر نام میبریم:
سرطان کلیه
سرطان مثانه
سرطان رحم
سرطان لب، دهان و حلق
سرطان مری
سرطان کبد
سرطان کیسه صفرا و مجاری صفراوی
سرطان پانکراس
سرطان حنجره
سرطان ریه
سرطان تیروئید
سرطان خون
روشهای درمان سرطان کبد ناشی از کبد چرب
با توجه به وجود رابطه میان کبد چرب و سرطان، اگر به موقع بیماری کبد چرب خود را تشخیص دهید و برای درمان آن دست به کار شوید، احتمال ابتلا به سرطان کبد نیز کاهش مییابد. درمان سرطان اولیه کبد به شدت بیماری، سن بیمار، سلامت کلی و ترجیحات شخصی او بستگی دارد. برخی از روشهای درمانی را در زیر شرح میدهیم:
جراحی به منظور برداشتن تومور: در شرایط خاص اگر تومور کبد کوچک باشد و عملکرد کبد خیلی ضعیف نشود، متخصص به راحتی برای برداشتن تومور کبد اقدام میکند.
پرتو درمانی: در روش پرتودرمانی متخصص از انرژی پرقدرت حاصل از منابعی همانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. همچنین از این طریق تومورهای کوچک میشوند.
جراحی پیوند کبد: طی جراحی پیوند، کبد بیمار برداشته میشود و یک کبد سالم جایگزین آن خواهد شد.
علائم سرطان بالقوه ناشی از بیماری کبد چرب
سرطان حاصل از کبد چرب نیز همانند هر بیماری دیگری با علائمی همراه خواهد بود که به تشخیص زودتر آن کمک میکند. در ادامه این بخش علائم اصلی سرطان ناشی از بیماری کبد چرب را نام میبریم:
زردی
از دست دادن اشتها
کاهش وزن ناخواسته
خستگی
علائمی شبیه به آنفولانزا
بروز یک توده قابل توجه در سمت راست
روشهای جلوگیری از بروز سرطان ناشی از کبد چرب
مهمترین روش برای جلوگیری از بروز سرطان مرتبط به بیماری کبد چرب، پیشگیری از این بیماری است. برای اینکه از کبد چرب الکلی جلوگیری کنید، باید مصرف الکل را به طور کامل کنار بگذارید. اگر به طور کامل از مصرف الکل اجتناب کنید حداقل برخی از آسیبهای کبدی ممکن است برگشتپذیر باشند و بهبود یابند.
همچنین برای درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری کبد چرب غیرالکلی بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهید. با تغییر سبک زندگی برخی از مشکلات کبد شما بهبود مییابند. برخی از روشهای جلوگیری از بروز سرطان ناشی از کبد چرب عبارت خواهند بود از:
بیشتر ورزش کردن
داشتن یک رژیم غذایی متعادل
کاهش وزن در صورت اضافه وزن داشتن یا چاقی افراطی
همچنین متخصصان با معاینه کبد شما ممکن است داروهایی برای کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید تجویز کنند. با مصرف این داروها میتوانید بیماری چرب کبد غیر الکلی خود را مدیریت و حتی درمان کنید.
کبد چرب را جدی بگیرید
از آنجایی که بین بیماری کبد چرب و سرطان رابطه مستقیمی وجود دارد، افراد بیمار باید کبد چرب خود را جدی بگیرند و برای جلوگیری از ابتلا به سرطان، به خصوص سرطان کبد راههای درمانی را جستجو کنند. با افزایش شیوع بیماری کبد چرب در سطح جهان، بررسی پیامدهای این بیماری بر روی سلامت عمومی افراد امری حیاتی است.
شما با استفاده از تغییر شیوه زندگی خود و با استفاده از رژیم غذایی سالم به همراه راهنمایی متخصصان حرفهای میتوانید از شر این نوع بیماریها و سرطانها خلاص شوید.