مقصر خودکشی کیانوش سنجری کیست؟
کیانوش سنجری صبح جمعه بیست و پنجم آبان ماه، در بهشت زهرا دفن شد. سنجری از بازداشتیهای پرونده کوی دانشگاه سال ۷۸ بود و از همان زمان تا به حال به عنوان فعال سیاسی و رسانهای با رسانهها صحبت میکرد.
بیشتر پروندههای آقای سنجری مربوط به فعالیتهای دانشجویی و رسانهای او بوده است. او در سال ۸۶، در حالی که حدود یک دهه از آغاز فعالیت سیاسیاش میگذشت، در آستانه برگزاری یک دادگاه برای رسیدگی به اتهاماتش از ایران خارج و به نروژ پناهنده شد، از آنجا به آمریکا رفت و مدتی در بخش فارسی صدای آمریکا کار کرد، اما در سال ۹۵ تصمیم گرفت به ایران برگردد؛ تصمیمی که منجر به باز شدن پرونده، بازداشت، اتهامهای جدید و حکم زندان برای او شد.
سنجری که تا آن زمان حدود دو سال را در زندان و بازداشتگاههای مختلف داخل ایران گذرانده بود و این بار به پنج سال حبس تعزیری و شش سال حبس تعلیقی محکوم شد. او بار دیگر در سال ۱۴۰۱ مدتی را در بازداشت به سر برد و بالاخره دو روز پیش در ۲۳ آبان ماه به زندگی خود خاتمه داد.
کیانوش سنجری به شرط مراجعه به روان پزشک از زندان آزاد شده بود
کیانوش سنجری در حالی که برای تحمل حبس پنج ساله خود در زندان بود، به دلیل ابتلا به افسردگی درخواست مرخصی کرد. حاصل این درخواست مرخصی برای او و انتقال به بیمارستان روانپزشکی رازی بود. پنج روز بستری در این بیمارستان برای او فشاری به بار آورد که از آن تحت عنوان «فروپاشی» یاد کرده است. در پی این بستری و بازگشت از بیمارستان، او را به کمیسیون پزشکی ارجاع دادند و از زندان بیرون آمد. بیرون آمدن او از زندان همراه با شرط نظارت و برنامهای برای مراجعه به بیمارستان روان پزشکی برای پیگیری درمان بود. سنجری میگوید اقلا در یکی از این مراجعهها برای او شوکدرمانی تجویز شده است.
شوک درمانی، یا ECT درمانی است که معمولا برای افسردگی مقاوم از آن استفاده میشود. در این درمان در وضعیت بیهوشی به بیمار شوک الکتریکی وارد میشود، که از جمله عوارض آن مختل کردن بخشی از حافظه برای مدتی بعد از دریافت شوک الکتریکی است.
کیانوش سنجری بعد از این که در جریان حوادث سال ۱۴۰۱ بازداشت شد، یک بار در فروردین ۱۴۰۲ از ایران خارج شد. مدتی در استانبول و مدتی را در یک شهر کوچک در جنوب آمریکا به سر برد، اما به دلیل این که نتوانست کار یا کمک مالی لازم برای ادامه زندگی در آمریکا را فراهم کند ناچار به ایران بازگشت.
اتاق لخت و ساده کیانوش سنجری در آمریکا
مشکلات مالی، ناتوانی از پیدا کردن کار و نبود حمایتهایی که انتظار آن را میکشید در نهایت باعث شد او در روز ۲۲ آبان اعلام کند که اگر به خواستهاش در مورد آزادی چند زندانی سیاسی عمل نشود، ظرف بیست و چهار ساعت خودکشی خواهد کرد. گفته میشود که سنجری سابقه قبلی در اقدام به خودکشی داشته اما از آن نجات پیدا کرده است. با در نظر گرفتن سابقه سلامت روانی او، این اعلام نیت خودکشی باید مورد توجه قرار میگرفت.
گفته میشود که اقلا پنج نفر از دوستان او، از جمله یک متخصص سلامت روان که در اظهاراتش گفته از سال ۹۴-۹۵ با سنجری در تماس بوده و در بیست و چهار ساعت آخر زندگی او به تناوب با او تماس داشته است. این متخصص سلامت روان همچنین گفته که در «ساعتهای آخر زندگی سنجری» همراه او بوده، یک «جلسه تراپی» تشکیل داده، با او قهوه خورده و در «ساختمان چارسو» از او جدا شده است؛ همان جایی که دقایقی بعد آقای سنجری با پریدن از بالکن آن به زندگی خود خاتمه داده است.
چه کسی مقصر مرگ سنجری است؟
از حوالی ساعت هشت شب روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه که فوت کیانوش سنجری مسجل شد، دعوا بر سر این است که چه کسی واقعاً مسئول این مرگ است، آغاز شده است. در ابتدا گروهی از حسابهای توییتری تلاش کردند با اشاره به برخی تصاویر موجود از پیکر بیجان سنجری روی آسفالت خیابان، بگویند که این پرونده نه خودکشی بلکه قتل است.
دعوای بزرگتری بر پا بود که ادعای قتل در گرد و خاک آن گم شد؛ فعالان سیاسی بر سر این پرونده دو دسته شدهاند، برخی میگویند مقصر مرگ سنجری جمهوری اسلامی، احکام زندان، عدم توجه به خواستههای آخر او و مواجههاش با بیمارستان روانپزشکی است. دیگران میگویند اگر سنجری از طرف گروههای سیاسی از جمله سلطنتطلبها که از آنها حمایت میکرد، کمکی دریافت میکرد و میتوانست در آمریکا ماندگار شود یا با کمک آنها کاری برای خودش دست و پا کند، احتمالا خودکشی نمیکرد.
فعالان خارج از کشور، فعالان سیاسی داخل کشور را متهم میکنند که چرا علیرغم اعلام نیت خودکشی، دور او را نگرفتهاند و از عملی کردن برنامهاش جلوگیری نکردهاند. فعالان داخل کشور، کسانی که اطراف او بودند را متهم میکنند که چرا رسیدگی کافی به او انجام ندادهاند.
بازار اتهامزنی داغ است، اما در بین کسانی که خودشان را «فعال سیاسی» معرفی نمیکنند، دعوای دیگری در مورد مرگ سنجری درجریان است؛ دعوا بر سر مسئولیت دو نهاد رسانه و سلامت روان در پرونده اخیر. فعالان نهاد سلامت روان میگویند «مشکلات سنجری قابل درمان بود» اما به دلیل فضاسازی رسانهای علیه سیستم درمان روان پزشکی که به قول آنها «از بیمارستانهای روان پزشکی تصویر شکنجهگاه و مکان تنبیهی ساخته است»، او از مراجعه و دریافت درمان حرفهای بازداشته است که در نهایت منجر به اقدام به خودکشی و جان باختنش شد.
فعالان رسانه از طرف دیگر میگویند اولاً تصویر شکنجهگاه و مکان تبیهی از مراکز درمان روانپزشکی نه توسط رسانهها بلکه توسط بخشی از فعالان سیاسی ساخته شده است، در ثانی نهاد سلامت روان در سالهای اخیر برای اصلاح این تصویر گامی برنداشته و حالا خود، مراجعانش و سلامت عمومی جامعه را «قربانی رسانه» میپندارد.