آیا میتوانید شخصیت خود را تغییر دهید؟ پژوهشهای روانشناسی جواب مثبت میدهند
شخصیت چیست؟ مردم معمولاً از شخصیت خود محافظت میکنند و ممکن است آن را بهعنوان هستهی وجودشان درنظر بگیرید. بااینحال، طبق تعاریف علمی، شخصیت شما شامل علایق، بیزاریها یا ترجیحات شما نیست. شخصیت، حس شوخطبعی شما و ارزشها یا آنچه فکر میکنید در زندگی مهم است نیز نیست. به عبارت دیگر، تغییر در پنج عامل بزرگ هستهی اصلی شما را تغییر نمیدهد، بلکه فقط به معنای یادگیری پاسخدادن به موقعیتهای زندگی با افکار، احساسات و رفتارهای متفاوت است.
آیا میتوانید شخصیت خود را تغییر دهید؟
به یاد داشته باشید که شخصیت روش خاص تفکر، احساس و رفتار فرد است و درحالیکه تغییر شخصیت ممکن است سخت بهنظر برسد، مردم همیشه روش تفکر، احساس و رفتار خود را تغییر میدهند.
فرض کنید خیلی قابلاعتماد نیستید. اگر شروع کنید به فکر کردن دراینباره که «وقتشناسی نشاندهندهی احترام من به دیگران است»، وقتی زودتر از دوستانتان به محل قرار برسید و رفتارهای جدیدی را در پیش بگیرید که وقتشناسی شما را افزایش میدهند (مانند بیدار شدن با زنگ هشدار، تنظیم یادآور قرارهای ملاقات و موارد دیگر) ویژگیهای شخص قابل اعتماد را در خود پرورش میدهید. اگر این تغییرات را در طول زمان در افکار، احساسات و رفتارهای خود حفظ کنید، آن وقت شما فرد قابل اعتمادی هستید، یعنی شخصیت شما تغییر کرده است.
شناسایی الگوهای فکری میتواند اولین قدم در ایجاد تغییر شخصیت باشد
دادهها ایدهی فوق را تایید میکنند. بهطورکلی، شخصیت در طول زندگی فرد تغییر میکند. با افزایش سن، معمولا افراد عواطف منفی کمتر و عواطف مثبت بیشتری را تجربه میکنند، وظیفهشناستر شده، تاکید بیشتری روی روابط مثبت میگذارند و کمتر درباره دیگران قضاوت میکنند.
اگرچه ازنظر تغییر یا ثبات ویژگیهای شخصیتی در طول زمان در میان افراد تنوع وجود دارد. برخی افراد به شدت تغییر میکنند و برخی ثابت میمانند. علاوهبراین، مطالعاتی که بررسی میکنند که آیا مداخلههای شخصیتی صفات را در طول زمان تغییر میدهند، نشان دادهاند که افراد با ایجاد تغییر عمدی در طرز فکر و رفتارشان میتوانند به فرایند تغییر شخصیت سرعت بدهند. این تغییرات میتواند در کمتر از ۲۰ هفته به تغییرات معنادار منجر شود.
پرورش ویژگیهای شخصیتی که برای شما بهترین است
تکنیکهای شناختی-رفتاری برای ایجاد تغییر شخصیتی نسبتا ساده هستند و نیازی به مراجعه به درمانگر ندارید. اولین مؤلفه شامل تغییر الگوهای فکری شما است که بخش شناختی میشود. شما باید از افکار خود آگاه شوید تا مشخص کنید آیا آنها شما را به سمت صفت خاصی هدایت میکنند یا خیر. برای مثال، اگر فکر میکنید «دیگران فقط به خودشان فکر میکنند»، احتمالا در اطراف دیگران حالت تدافعی به خود میگیرید.
مؤلفه رفتاری شامل آگاهی از تمایلات کنونی شما و آزمایش پاسخهای جدید است. اگر در مقابل دیگران حالت تدافعی داشته باشید، احتمالا در برابر شما واکنش منفی نشان خواهند داد. به عنوان مثال، هنگامی که آنها خودشان را از شما کنار میکشند یا با شما به تندی برخورد میکنند، این باور شما را تایید میکنند که نمیتوانید به دیگران اعتماد کنید. درمقابل، اگر سعی کنید بازتر رفتار کنید، مثلا به همکار خود بگویید که در انجام یک وظیفه مشکل دارید، این فرصت را به خود میدهید که ببینید آیا این امر موجب تغییر رفتار دیگران در مقابل شما میشود یا خیر.
راهبردهای شناختی-رفتاری توصیفشده برای تغییر تدریجی شخصیت بسیار مؤثر هستند، زیرا همانطور که قبلا نیز گفتیم، شخصیت روش خاص تفکر و رفتار شما است. ایجاد تغییرات مستمر در دیدگاهها و رفتارهای شما میتواند به عادات ماندگاری منجر شود که درنهایت به شکلگیری شخصیت مورد نظر شما کمک میکند.