تنها خانه تهران که در تابستان داغ بی نیاز از کولر است
در این روزها که دنیا گرمای بی سابقه ای را تجربه می کند، یکی از خانه های خاص تهران هوای خنک و مطبوعی بدون استفاده از کولر آبی و گازی دارد.
به گزارش سرگرمی روز، در این خانه تونل هایی شبیه کوچه های باریک شهر بادگیره ساختند که با چسباندن تکه های چوب و شیشه های رنگی ساخته شده و مانند وسایل سرمایشی امروزی سردی ایجاد کرده اند. با وجود اینکه نور فانوس های بزرگ و درخشان آویزان از سقف اتاق های این خانه روشن و خیره کننده است، اما میزان برق مصرفی ساختمان از انرژی چندین لامپ 100 واتی فراتر نمی رود و سازنده و درخت کلفت و سبزش حتی به اندازه یک لیوان آب آشامیدنی هم مصرف نمی کند! این عجایب باعث شده است که تنها خانه چوبی پایتخت لقب یک بنای زیست محیطی را داشته باشد و آن را شایسته دریافت لوح نقره دانست، اما شگفتی های خانه چوبی منطقه حکیمی به همین چیزها و ماندگاری این 3 طبقه ختم نمی شود. ساختمانی از چوب کاج و صنوبر در برابر طوفان 120 کیلومتر در ساعت و زلزله ای با شدت 7 ریشتر، این اوج هنرنمایی استاد عباس افتخاری است:
ترکیبی چشم نواز
ارتفاع ساختمان رشید از پشت در چوبی خوش تراشیده شده خانه به چشم می خورد. روی دهانه دودکش که در وسط سقف شیبدار طبقه سوم تعبیه شده است، کلاغی آرام و بی خیال درختی را که از حیاط به داخل پرواز کرده بود را مشاهده می کند. در کنار دودکش سرد و بی صدا، شبکه های آبگرمکن خورشیدی را می بینید که ته آن به جکوزی خانه می رسد. به محض پا گذاشتن روی سنگفرش حیاط، شاخه های گیاهان کوهنوردی سبز که از هر بالکن روی دیوارهای آجری می خزند جذابیت می بخشند و صدای آب روان به زیبایی در تغار سنگی وسط به گوش می رسد. حیاط
شیشه های رنگی پنجره های بزرگ که به صورت یکنواخت و یکنواخت درون دیوارهای چوبی طبقه دوم و سوم قرار گرفته اند، جلوه تخته و الوار قهوه ای رنگ را دو چندان کرده است. رواق در گوشه حیاط تنها سازه فلزی بنا است که وزن کف را می گیرد. یک راه پله چوبی از این عرشه تا پشت بام امتداد دارد و خزنده هایی که از پله بالا می روند توسط سیستم قطره ای آبیاری می شوند.
فقط چوب
پذیرایی، آشپزخانه و اتاق نشیمن از چوب درخت صنوبر ساخته شده است و نورپردازی فانوس های بزرگ و پرنور آویزان در میان کنده های درخت کاج در سقف، ملایم و دلپذیر است. نمای مشبک و هشت ضلعی دیوارهای کوتاه ایوان و بالکن خانه به سبک کمربندهای قدیمی و در ساعت آفتابی دوخته شده در جلوی حیاط، کوتاه و بلندتر شدن سایه ماهی خوار است. منقار مرغ گذر زمان را نشان می دهد.
سقف کتابخانه بزرگ و کامل خانه قابل جابجایی است و ساکنان خانه می توانند با حرکت دادن آن به کنار، زیر سقف آسمان را مطالعه کنند. در چیدمان سقف و دیوارهای ساختمان، هنرهای سنتی و بومی شهرهای مختلف کشور به چشم می خورد و مصالح سقف آشپزخانه به سبک حصیربافی خوزستانی ها و در طراحی کنار هم قرار گرفته است. از سقف راهرو، نمایی از نیزارهای هویزا را در ذهن تداعی می کند. پایین پلکان چوبی ساختمان به اتاق جکوزی آن منتهی می شود که حوض های فیروزه ای آن با حیاط های قدیمی فرقی ندارد. آب جکوزی که توسط خورشید روی آبگرمکن خورشیدی پشت بام گرم می شود، آب غیر شرب است که هر 6 ماه یکبار با تانکر به اینجا منتقل می شود و پس از ضدعفونی استفاده می شود.
در پایان 6 ماهگی که مخزن آب شیرین می رسد، آب خاکستری و مستعمل جکوزی برای آبیاری و درختان و گل ها و گیاهان خانه ذخیره می شود تا قطره ای از این مایع گرانبها هدر نرود.
ویترین هنر و معماری ایرانی
اثاثیه خانه با بنای آن هماهنگ است و هنر بانوی شیک پوش خانواده افتخاری این فضای 350 متری را به گنجینه ای از فرهنگ و هنر ایرانی تبدیل کرده است. او از قیطان های زنان گیلانی برای پوشاندن اثاثیه پذیرایی استفاده می کرد و در میان مجسمه های برنزی که در ویترین چوبی چیده شده اند، باید گله ای از اسب های تانده خودنمایی می کرد.
شاه مار تاجدری که به صورت نرده در کنار پله های طبقه دوم قرار گرفته است از برنز ساخته شده و اشاره به این باور قدیمی ایرانیان دارد که به عنوان دعای خیر برای یکدیگر آرزو می کنند که هرگز بیماری را نبینند و این نماد برکت و سلامتی خانه خود را ترک نمی کند. بیشتر فرش ها و قالیچه های گوشه و کنار پذیرایی و اتاق ها دستباف است و هنر قالی بافان ترکمن، بلوچ و خراسانی را در نقوش و نقش های رنگارنگ آن ها می توان دید. در آشپزخانه خانم خانه دار زیبا مبلمان برنزی می بینید و وقتی از سماور زغالی اش عطر چای و دمنوش بلند می شود، آرامش خانه چوبی را دو چندان می کند.
یک رویای کودکی
عباس افتخاری خانه چوبی خود را “رویای کودکی” نامیده است. او هنرمند نیست، اما از نقاشی های دوران کودکی خود در طراحی خانه منحصر به فرد خود الهام گرفته است. دکتر افتخاری در زمینه مرمت آثار تاریخی و طراحی صنعتی تحصیل کرده و می گوید: در نقاشی های کودکی ما خانه ای بود که از خطوط ساده و ابتدایی خلق شده بود اما زیبا و دلنشین. برای پشت بام این خانه دودکش درست می کردیم، پنجره ها بزرگ بود و اردک ها در حوض کنار آن مشغول بازی بودند.
آسمان در تصاویر ما همیشه صاف و آبی بود و پرندگانی که از به هم پیوستن دو خط مورب کوتاه تشکیل شده بودند، می توانستند طلوع کنند و پرواز کنند تا به خورشید بانوی طلایی برسند. من همیشه دوست داشتم در چنین خانه تمیزی زندگی کنم و زمانی که تصمیم گرفتم رویای کودکی ام را محقق کنم، از چوب به عنوان ماده استفاده کردم تا به محیط زیست آسیب نرساند، انرژی مثبت طبیعت را به ما منتقل کند و در کمترین زمان ممکن ساخته شده است.”
۷۲ تکه چوبی که خانه رویایی کودکی را تشکیل میداد، با پیچ و مهره در کارگاه یک طراح و در سرزمین پدری ارجمند به هم چسبانده شد. اگر روزی بخواهند از حکیمیه به جای دیگری بروند، می توانند این قطعات را جمع آوری کرده و در جای دیگری دوباره سرهم کنند. خانه چوبی با آزمایش ها و آزمایش های زیادی سربلند بیرون آمده است و ثابت شده است که با کمک مواد ضد آب و مقاوم در برابر حشرات، قاب های فلزی و عایق هایی که برای استحکام و حمایت از دیوارهای چوبی آن استفاده می شود، می تواند حداقل 350 سال عمر کند تحت تاثیر زلزله های شدید قرار گرفته و در اثر سیل و آتش سوزی احتمالی آسیب می بیند.
نوشته تنها خانه تهران که در تابستان داغ بی نیاز از کولر است اولین بار در سرگرمی روز. پدیدار شد.